Småländske Köppakaker
Cubcake.....det går inte dag utan att någon söt liten elev tittar bedjande på mig och vill baka...; Koppkaka.....
Jag blir lite irriterad, jag vet inte varför... jag vill kanske att mitt ämne ska handla mer om hållbar utveckling, smarta matval och näringstäthet, men vad är det mot en rosafärgad, spritsad origie i socker och fett med lite strössel på.....
Det är ju en muffin, eller nej, det får det minsann inte heta....trots att det är just vad det är; lite sötare och fetare förstås, det är ju armerikanskt men annrs som vilket småländskt muffinsbak som helst!
Och så är det den där toppingen....och dekorationerna, jo jag känner hur det pirrar till i pysselhjärnan, den minsta delen av vår hjärnsubstans, där även sockersuget och behovet av rosa klänningar med vidd sitter!
Idag gjorde vi cubcakes..... och jäklar, det ÄR gott. Och det ÄR enkelt!
Håll i er för här kommer receptet.......
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Plocka fram matberedaren!
- Knäck ned 3 ägg
- Häll i 2 ½ dl socker
- 1 msk vaniljsocker.
- Kör nu på detta tills färgen blivit vit och konstensen fluffig.
- Kör i 1 dl mjölk
- 1 msk citronsaft
- ½ krm salt
- 1 dl raps- eller solrosolja!
- Blanda ihop 3½ dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver i en annan skål.
- Häll nu mjölblandningen i äggblandningen och kör lite ryckligt, av/på, av/ på tills det är precis blandat, inte längre, då förstörs luftigheten.
Gör toppingen under tiden;
- I matbetredaren:
- Häll i 100 g philadelphiaost
- 75 g kallt smör
- ½ msk vaniljsocker
- 1 msk citronsaft
- ½ krm salt
- 5 dl florsocker
- 2 msk marsancreme-pulver
- Mixa ihop på full effekt.
- Lägg lite röd karamellfärg på en sked och dra igenom blandningen för en cool randig effekt.
- Häll upp i en spritser och ställ in i kylskåpet.
Spritsa i en spriral mot mitten. Avsluta med strössel eller riven vit choklad!
.
Mums...jag menar helt okej, antar jag...!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar