fredag 3 maj 2013

Grekisk fredag!

Fetaostbiffar med timjanpotatis, tomatsås och tzatziki

Den grekiska maten doftar härligt av frisk citrus och färska kryddor. Nyttig olivolja sänker kolesterolvärdet och tzatzikins vitlöksdoft är ett skönt alternativ till brunsåsen...
Att detta är ett land i kris märks inte på på menyn.
(Eventuellt lite kris-alla-Malta till kaffet)

Ingredienser250 g blandfärs
½ ägg

1 pressad vitlöksklyfta
timjan
rosmarin
2 msk ströbröd
½ riven gul lök
3 krm salt

2 krm peppar
Fetaost (delad i lagom små bitar)
Margarin till stekning
8 potatisar
½ dl olivolja
en stor nypa salt gärna fling

 2 stora nypor timjan och rosmarin, torkad och smulad.

Så här gör du

Potatisen:Borta skalet rent och skär i grova klyftor. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form så fastnar inte potatisen så lätt.
Tvätta en citron, riv bort det yttersta skalet, tillsätt hälften av saften och skalet till potatisen, resten ska ned i köttfärsen.
Lägg i potatisen, ringla ½ dl olivolja över och salta och strö över timjan. Ställ formen mitt i ugnen i 250 graders ugnsvärme i ca 15 min.

Biffarna

1.      Låt ströbrödet svälla i ca 1 dl vatten.
2.      Tillsätt ägg, lök, resten av citron, skal och saft och kryddor och blanda ordentligt.
3.      Lägg i margarin i lagom het panna och forma färsen till biffar.
4.     Tryck i en eller två bitar fetaost i varje och stek på båda sidor i 2-3 min.

Tomatsås
1. I en gryta fräses ½ hackad lök i 2 msk olja. Skala och hacka 1 vitlöksklyfta men vänta med att lägga i den tills löken börjar bli lite genomskinlig.
2. Nu kan du hälla på 1 dl krossade tomater.
3. Tillsätt ¼  buljongtärning och en nypa torkad basilika eller finklippt färsk, om man har, helst den storbladiga varianten, smaksätt gärna med ½ msk socker.
4. ½ tsk mald svartpeppar och gärna lite timjan.

Tzatziki

Ingredienser:
2 dl turkisk yoghurt
½ gurka
2 vitlöksklyftor
2 krm cayennepeppar
½ tsk salt
Gör så här:
Riv gurkan grovt på rivjärn. Krama ur vattnet.
Blanda gurka, yoghurt och pressa över vitlök. Smaka av med svartpeppar och salt.
Låt helst stå kallt (minst en timme innan servering)

Ingredienser

1 isbergssalladshuvud
2 st tomater
0,5 st gurka
0,5 st rödlök

Dressing

1 msk citronskal, rivet
0,5 dl oreganoblad
2 msk citronsaft, pressad
1 msk vatten
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillagning

1. Lossa bladen från salladshuvudet. Riv hälften av bladen i mindre bitar. När du river bladen blir kanterna mjukare och håller kvar dressingen, så det blir bättre än om du skär salladsbladen med kniv.
Skölj bladen noggrant, både de rivna och de hela, i kallt vatten och låt dem rinna av i ett durkslag. Om du har en så kallad salladsslunga hemma kan du köra salladen några varv i den. (När den inre korgen snurras slungas vattnet ut).
2. Skär tomaterna i klyftor och gurkan i skivor.
3. Dela och skala löken och skär ena halvan i tunna strimlor. Den andra halvan lindas in i plast och sparas till ett annat tillfälle.
4. Tvätta citronen och riv bara det tunna gula på skalet på den fina sidan av rivjärnet.
5. Lägg persiljeblad och oregano i en skål. Blanda ner citronskal, olja, pressad citron, vatten, salt och peppar. Kör med en stavmixer till en slät konsistens.
6. Lägg upp hela och delade salladsblad på ett fat. Lägg på tomat, gurka och lök. Skär fetaosten i småbitar och strö över. Lägg på oliverna. Ringla dressingen över salladen och servera.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar