fredag 21 mars 2014

Fina fiskgratängen!

Festligt med Fiskgratäng


Fiskgratängen, den har misshandlats så hårt av helfabrikatsindustrin att man glömmer bort hur festlig och ljuvligt gott det kan vara! 
Det tar tid, jo det kan man inte sticka under stol med, men hur kul är det inte att spritsa mos och skala räkor. Okej, det är inte kul att skala räkor, men laga gratängen tillsammans hela familjen medan Ella Fitsgerald knorrar i bakgrunden… 
Det är gemenskap!! 


Gratin de poisson coiffé de pommes de terre

Ingredienser


200 gram  fiskfilé(er)
1 msk  smör
1 tsk  salt
1,5 msk  fiskbuljong
1 knippa  dill, finklippt

  1. Skär det halvtinade fiskblocket i 2 cm tjocka skivor.
  2. Smörj en ugnsfast form med 1 msk smör.
  3. Lägg fisken i formen häll några droppar citron över och salta ( ½ tsk).
  4. Lägg folie över och koka i 200 grader varm ugn i 10 minuter.


Gratinering
1 dl   riven ost
                     


Gratängsås

2 msk margarin
2 dl  vispgrädde
1 dl mjölk                         
1 tsk  vetemjöl                 
+ fiskspad
1 fisk buljongtärning                            
½ msk citron                                                                                    
2 krm vitpeppar

  1. Gör gratängsåsen under tiden:
  2. Smält smöret, vispa i mjölet.
  3. Tillsätt nu grädde mjölk och fiskspadet och koka upp i 3 minuter till såsen tjocknat.

Gott potatismos att spritsa runt!


Ingredienser
0,5 kg  potatis(ar), av mjölig sort
peppar
1 tsk  salt
1 dl  mjölk
1 äggula
muskotnöt, malen
Tillagning
1. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Låt koka i saltat vatten. Använd en rostfri gryta så kan du mosa potatisen direkt i den.

2.  Slå av vattnet och ånga av potatisen. 

3. Koka upp mjölk och smör i samma katrull du kokade potatisen i, det är aldrig fel att spara disk! 
4.  Vispa eller stöt sönder potatisen, elvispen är min favorit. Tillsätt smör- och mjölkblandningen och kryddor och vispa potatisen fluffig.



                     

Nu monterar vi ihop allt!


  1. Ta ut fisken ur ugnen, höj värmen till 250 grader.
  2. Fyll spritsen med potatismos, om du vill!
  3. Slå såsen över fisken. Sprid ut räkorna….
  4. Strö på osten och spritsa ut potatismoset men ärligt talat kan man klicka ut den på kanterna .och göra mönster med en gaffel, det är nästan lika fint!
  5.  Gratinera i 250 grader varm ugn tills har fått fin färgca 5 minuter beroende på ugn..
Nu har ni jobbat hårt! Duka fint och tänd ett par ljus! Servera med lättkokt sparris!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar