lördag 22 mars 2014

Indonesisk festmåltid!

Indonesisk matlagning

Servera denna läckra anrättning med jasminris!


Heta indonesiska grönsaker


3 dl blomkål
1 färsk broccolibukett
2 dl     haricots verts, tinade
1 st     stor gul eller röd lök
3 st     vitlöksklyftor
3 st morötter i stavar
1 tsk sambal oelek
4 msk rapsolja
2 msk färsk ingefära, riven
2 tsk  gurkmeja
1 smulad grönsaksbuljong
1 msk farinsocker 
1/2 msk lime
1 msk curry
1 msk spiskummin
¼ vitkålshuvud

Tillagning

1. Skala lök och vitlök. Skär löken i grövre bitar och finhacka vitlöken.
Hacka strimla och preparera alla grönsaker
 3. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Fräs lök, vitlök, ingefära och gurkmeja några minuter.
4. Blanda ner blomkål och haricots verts, salta, sockra och låt det steka 5 min under omrörning tills grönsakerna blivit gyllenbruna.



Indonesian satay

Ingredienser

12 st träspett, små

Marinad

0,5 dl soja,
2 msk limesaft, pressad
2 msk olja
1 msk råsocker
1 msk ingefära, färsk riven
1 tsk   koriander, mald
1 msk spiskummin
2 tsk sambal oelek

Jordnötssås

1 st     gul lök
1 msk olja
2 tsk   stark curry
2 st     vitlöksklyftor, (pressade)
1 burk kokosmjölk
½ burk jordnötssmör
1 msk farinsocker
1 tsk   sambal oelek
1 msk ingefära, färsk riven


Tillagning av kycklingen!

Skär kycklingfiléerna i 3x3 cm kuber. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Låt kycklingen marinera 8-10 timmar eller längre, för bästa resultat. Kortare tid fungerar också! Trä upp dem på spett!
Grilla dem i ugn eller grill i 10 -15 minuter.


Gör så här:

Mixa jordnötterna i matberedare.
Skala och finhacka löken.
Fräs den mjuk i oljan, tillsätt curryn och låt den fräsa med några minuter.
Blanda ned resten av ingredienserna och låt såsen sjuda 5-10 min. Blanda till sist ner  jordnötterna.


Indonesiska  bananpannkakor
Du behöver:
2 msk neutral olja
1 ägg
2 1/2 dl mjöl 2 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker
2 tsk bakpulver
1-2 mogna bananer
1 msk socker
Smör att steka i!

Gör så här:
  1. Vispa ner ägget i oljan till en jämn smet.

  1. Blanda mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och socker i en separat bunke.

  1. Varva sedan mjölblandning och mjölk ner i äggblandningen.

  1. Mosa till sist bananerna och vänd ner i smeten.

  1. Stek pannkakorna i smör.

  1. Ringla över sirap och toppa med skivad banan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar