fredag 21 mars 2014

Rätt med falafel!

Falafel

Nej, inte falafel: falla rätt!!  Ursäkta min hemkunskapslärarhumor!! Jag vet hur man ryser när jag förväntansfullt står och väntar på ett gapskratt som aldrig kommer! 
Men falafel ÄR rätt!! 
Ät med gott samvete, för detta är klimatsmart, fiberrikt och fullt med antioxidanter! 


Ingredienser:

 3 dl kikärtor
2 vitlöksklyftor
½ dl persilja
½ dl färsk mynta
½ dl färsk koriander
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk limejuice
½ tsk bakpulver
2 msk vatten
1 krm kajennpeppar
½ msk spiskummin
2 krm kanel
5 dl matolja att fritera/steka i

Gör så här

Öppna en burk konserverade kikärter.
Skölj av dem och mixa med allt utom kryddorna. 
Kör allt till en ganska stadig smet. Kikärterna ska helst inte bli helt mosade. Blanda sedan i alla kryddorna. 
Forma smeten till små bollar eller biffar och vänd dem eventuellt i sesamfrö.
Värm matoljan i en kastrull. 
Fritera bollarna/biffarna tills de blir gyllenbruna.
Eller stek biffarna i olja i inte alltför het panna, det tycker jag är enklast! De passar dessutom lättare in i pitabrödet då!! 

Tomatsalsa

Inte är tomatsalsan ett måste, men det är något som jag tycker är så gott att servera till!

Ingredienser:

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk tomatkross
2 tsk vinäger
 ½ msk socker
½ tsk salt
½ krm cayennepeppar

Gör så här: 

Hacka lök och vitlök. 
Fräs upp löken med lite olja i en tjockbottnad kastrull. Häll i tomatkross. 
Tillsätt vinäger och socker och låt salsan koka ihop till ganska fast konsistens. 
Tillsätt salt och cayennepeppar eller annan chilikrydda efter smak.


Hummus

Ingredienser:

200 g kokta kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 pressad citron
3 msk olivolja
3 msk tahini
1 msk spiskummin
salt
koriander
färsk mynta, körvel eller persilja
ev paprikapulver

Gör så här: Mixa allt utom paprikapulvret. Om du vill kan du använda paprikapulvret till dekoration…

Yoghurtsås

Ingredienser: 

½ gurka
½ tsk salt
1½ dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk färska koriander- eller myntablad

Gör så här: Riv gurkan grovt. Lägg strimlorna i en sil och salta. Låt stå några minuter och pressa sedan ur vätskan. Blanda gurkan med matyoghurt och pressad vitlök.

Tabole

Denna sallad kan ni servera till eller peta in i pitabrödet; så gott!


Det här behöver du:
4 dl finhackad bladpersilja 
3 stora tomater, finhackade
1/2 röd lök, finhackad
1/2 dl finhackad färsk mynta
1 dl couscous+ 1.5 dl vatten+ 1/2 buljongtärning+ 1 msk smör



Dressing:
3 msk citronsaft
1 dl olivolja
1/2 färsk röd och finhackad chili
2 tsk salt

Gör så här:
Börja med couscousen; koka upp 2 dl vatten och en halv buljongtärning. När vattnet kokar kraftigt tar du bort kastrullen från plattan och häller i en dryg dl couscous. Låt stå tills vätskan sugits in i couscousen. rör ned smör om så önskas! Låt nu couscousen svalna!Blanda persilja, tomat, paprika, lök och mynta. 
Rör ihop dressingen. Skölj bulgurgrynen två gånger. 
Pressa ur allt vatten och tillsätt dressingen och grönsakerna. 
Blanda noga. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar