fredag 21 mars 2014

Två sorters nyttiga bröd!

Är du trött på brödutbudet i butiken? Här kommer jag med förslag på riktigt goda och saftiga bröd som håller dig mätt lääääänge!

Fluffigt havrebröd med morot och rostade solrosfrön

 förslagsvis 16-24 st
 

Gröt:

1 dl rågmjöl+ 3dl havregryn + 3 dl vatten
Småsjud rågmjölet och havregrynen i vattnet i ca 10 minuter. Låt stå och svälla.

5 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 msk olja
1  dl honung
5 dl vetemjöl
1 st finriven morot
1 dl solrosfrön
3 tsk salt

1. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en tom plåt.
2. Lös jästen i vattnet.
3. Blanda nu i allt utom vetemjölet i en assistent, tillsätt sedan vetemjölet lite i taget tills att degen släpper från kanterna.
4. Öka hastigheten något och kör ytterligare några minuter tills degen formar sig till en boll.
5. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa 15 minuter i rumstemperatur.
6. Arbeta ut till bullar och jäs i ca 15 minuter.
7. Grädda bröden på het plåt eller baksten, 250 grader i 14-20 minuter.
8. Låt svalna på galler utan bakduk.




Hälsobrödet



Gott, grovt bröd som inte behöver jäsa! Bara att röra ihop och grädda. 

Ingredienser

8-10 bröd

8 dl rågsikt
2 dl rivna palsternackor
1 dl riven morot
1 dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 dl lingonsylt
1 dl ljus sirap
3 dl mild yoghurt
1 dl hackade valnötter

Gör så här
1.Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop alla torra ingredienser.
2.Riv 1 liten morot och en större palsternacka.
3.Rör i lingonsylt, sirap och yoghurt i bunken med de torra ingredienserna.
4.Tillsätt nu de rivna rotfrukterna. Hacka valnötterna grovt och rör ned!
5.Klicka degen i en smord muffinsform.
6.Strö över lite solrosfrön.
7.Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
8.Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar