söndag 31 mars 2013

Jag påsklovar dig!!

Påååååsklooooov!!


Det bästa med att vara lärare är att man får en möjlighet att lära ungdomar att......; 
äsch, vad ljuger jag om; det är loven som är det bästa med läraryrket!!! 

Påsklovet känns så extra långt och härligt så det är som gjort för lite pyssel.
 Igår gjorde vi påskkort, marsmallowssticks och otroligt vackra figurer i marsipan som jag färgat med karamellfärg. 

OM ni vill göra marsmallowssticksen behöver du;
  1. Grillpinnar
  2. jordnötter som du hackar och lägger upp på en tallrik.
  3. blockchoklad som du smälter 
  4. kokos som du häller upp på en tallrik.
  5. och...tro det eller ej marsmallows. 
  6. Nu sätter du marsmallowen på en pinne; doppar den ichoklad och rullar dem i valfri topping.
  7. Ha gärna en bricka under pinnarna för när barnen får göra dem själva blir det en del spill! (Okej, det blev spill när jag gjorde mina också!)

Kolla figurerna! De ser ut som om de är på efterfest!!
Grisen har kapsejsat, kycklingen i ägget har tuppat av och kycklingen med chokladränderna fick nobben av hönsen så många gånger att en överdos kändes som det enda rimliga alternativet.

Påskgirlang
Den här var kul att göra....eller nej inte direkt, men om man älskar att klippa så var den ett kul pyssel.

Bullfika

När du ändå ska baka kan du passa på att variera fyllningarna. Här gör Elin, Liza och Julia varsin uppsättning bullar av samma deg. 
Så här gör man:

Smält 100 g margarin i mikron
Häll på 5 dl mjölk och värm tills det är 37 grader.
Tillsätt 1 dl socker
1 tsk salt
1 smulad jäst
rör runt tills det ser ut som lervälling.
Nu är det dags för mjölet.
Tillsätt 5 dl på en gång; rör! 
  1. Tillsätt nu 2 dl åt gången till degen börjar bli som en tjock gröt.
  2. Nu tar du endast lite i taget tills degen släpper från kanten och känns som magen 1 timme efter förlossningen. Om du inte vet hur det känns, tänk pensionärsrumpa; mjuk efter många masariner och få promenader. 
  3. Knåda på i ett par minuter medan du lyssnar på en låt du gillar, eller en som är skitdålig så du får lite irriterad energi till knådandet.
  4. Nu ska degen jäsa minst 40 minuter.



Fyllningar:

Bas:
150 g margarin
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

För att göra kanelbullar; tillsätt 1/3 av fyllningen och 2-3 tsk kanel+ 1 tsk kardemumma.

Vanilj eller Baniljbullar som Liza säger:
1/3 bas+ 1 msk extra vaniljsocker och 1 extra krm salt.


Chokladbullar;
1/3 bas+ 2 msk kakao, gärna lite hackad favoritchoklad, typ digestive eller dajm+1/2 dl nutella.

Tre små kockar och tre sorters bullar.
Bullarna får gärna jäsa på plåten i ca tio minuter. Pensla med ägg och skjutsa in plåtarna på 225 grader i 6-12 minuter, beroende på om du gjort minibullar eller dasslock!

Tjejerna har hoppat i studsmatta vårsolen och var oroliga att de 412 bullarna inte skulle  räcka åt alla.




Sova över! 

Man blir trött av pyssel!! 
Att gosa ned sig under ett täcke kan vara hur mysigt som helst!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar