onsdag 13 mars 2013

Quattro salsa!

Nu har det varit pastatider i min sal och Fröken Fräken och hennes flitiga elever har valt ut sina favoritrecept denna termin. Här har ni vinnarna!

 

Pasta med vitlöksstekt svamp och bacon

Tänk dig att du varit ute och plockat en massa fina trattkantareller, här har du ett av mina bästa tips på vad man kan göra med sin nyplockade eller frysta svamp!


Ingredienser
400 g pasta
1 gul lök 
1 pkt skivor bacon
2 dl dl svamp
1 vitlöksklyfta
2 dl mellangrädde
¼  buljongtärning
1 dl finriven parmesanost
Toppa med lite färsk timjan
Gör så här
  1. Skala och hacka löken och klipp baconet i små bitar.
  2. Lägg löken i en stekpanna tillsammans med baconet. Stek försiktigt utan olja på medelvärme, så att löken inte bränns.
    Ansa och skiva svampen. Lägg den i pannan och låt alltsammans småsteka på medelvärme.
  3. Pressa i vitlöken och smaka av med peppar. ( Bacon är salt så det brukar inte behövas mer sälta). Låt de fräsa i ett par minuter, (ca 4min).
  4. Koka pastan enligt anvisning på paketet.
  5. Häll nu grädde och mjölk över lök och baconfräset, låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med aningen peppar. Tillsätt osten sist och rör tills den smält. Klart!
  6. Häll av pastan i ett durkslag och lägg den i en fin skål, häll över såsen.

Pasta con Salsiccia

Kryddiga korvar jazzar upp denna pastasås som har massor av smak!

Ingredienser
400 g  bandpasta
 + ½ msk salt i vattnet
1 msk olivolja
1 st   rödlök
2 vitlöksklyftor
½  finriven morot
3 st salsicca (gärna med örter och vitlök)
1 burk tomatkross
1 nypa socker
en liten morot ( ger amssor av god smak)
½  hönsbuljontärning
1 dl   gröna eller svarta oliver
 ½ tsk cayennepeppar
 2 msk färsk timjan, eller 2 tsk torkad. 
  1 dl nyriven parmesanost

Tillagning

Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Under tiden:
1.  Skala och finhacka löken. Skär korvarna i ganska grova skivor, Skala moroten och riv den grovt på ett rivjärn.
2. Stek korven  och de rivna morötterna i lite olja i en stekpanna.

3. Lägg i löken och låt den mjukna.

4. Slå på tomatkrossen och smula i buljongtärningen, tillsätt en nypa socker. Låt koka i ca 5 min på låg värme, tillsätt gärna ½ dl vatten så det inte blir för tjockt!

5. Tag fram en skål; häll i den nykokta pastan: häll över såsen, vänd ner oliver och timjan  och strö över riven parmesan, som final drar du några varv med pepparkvarnen.


Pasta con Pollo  



Ingredienser
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 kycklingfilé
2 msk olivolja
½  burk tomatkross
1 tsk  smulad oregano
1 buljongtärning
1 skalad och riven morot
1 dl grädde
½ dl vatten
Tillagning
  1. Tag fram en stekpanna.
  2. Skär kycklingen i kuber.
  3. Skala och riv moroten grovt.
  4. Skala lök och vitlök, finhacka löken och pressa vitlöken och fräs dem i oljan.
  5. Tillsätt moroten och kycklingen  och låt den bli stekt runt om.
  6.  Häll över den krossade tomaten, vattnet, buljongtärningen och grädden.
  7.  Koka upp och sjud i 5 minuter på svag värme under lock.
  8. Riv under tiden osten, den har du på slutet och låter den smälta.
  9. Häll såsen över den avrunna pastan och blanda väl.


 
Krämig broccolipasta

Det är klimatsmart och nyttigt  att äta vegetariskt!
Njut av en krämiga pastarätt med gott samvete!


400 g pasta penne
Koka enligt anvisning
3 dl vatten
1 bukett färsk broccoli
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
100 g ädelost
0.5 tsk riven muskot

Tillagning:

Koka pastan enligt anvisningen på paketet!

Häll upp vatten, grädde och smulad buljong i en kastrull

Skölj broccolin och dela den i mindre bitar.

Koka broccolin mjuk i buljongen, 10 - 15 minuter.

Mixa broccoli och buljong till en jämn puré med en mixerstav. 

Smula i ädelosten och riv ned muskotnöten, späd med grädde om den är för tjock!

Nu är såsen klar!

Blanda sås och pasta i en skål!



 






   

1 kommentar:

  1. Sorry för den fula layouten!! Jag skrev ned recepten på jobbet på min hopplösa dator! Hoppas jag kan lägga in några bra bilder på såserna senare!
    Kram!!

    SvaraRadera